På tur til verdens ende

Jeg er opvokset på Øen. Jeg boede der, til jeg var i starten af 20’erne, kun afbrudt af et års ophold i USA. Øen er ikke stor. Alligevel er der stadig steder, jeg aldrig har besøgt. I morges blev endnu et sted fjernet fra listen, og jeg fik et stort ønske opfyldt.

Mit vækkeur ringede 06.20. For nogen er det sikkert langt op ad formiddagen. For mig er det nærmest midt om natten. Især når jeg har ferie. Jeg smuttede ned og fik noget koldt vand i hovedet og smurt kroppen ind i et betragteligt lag solcreme med faktor 30. Drak to store glas vand og kom i tøjet.

Så sprang jeg på den gamle havelåge af en cykel, jeg har stående på Øen, og sammen med min bror satte jeg lidt i syv kursen mod Vadehavet. Vi havde nemlig besluttet, at vi ville aflægge Langejord et besøg.

Langejord er i virkeligheden bare en sandbanke midt i Vadehavet. Ved højvande bliver en del af den oversvømmet. Det er her, sælerne holder til, så hver sommer er jeg gået ud og sagt hej til dem. Men altid adskilt af sejlrenden.

Inden turen havde vi spurgte stedkendte mennesker til råd. Hvor går vi over? Hvornår? Hvor dybt er der? Hvornår skal vi være tilbage? For hvis der er noget, man ikke har lyst til, så er det blive fanget af tidevandet.

Så alt var timet og tilrettelagt som et Olsen Banden kup.

Vi parkerede cyklerne lige før klitterne, smed sandalerne og begyndte at gå ud over vaden.

Sikken en tur! Sikken en oplevelse!

Jeg havde været lidt betænkelig, fordi vi havde fået at vide, at det nok ville være nødvendigt at svømme 50-100 meter over sejlrenden, der kan være flere meter dyb. Og jeg har ikke taget badetøj med til Øen.

Ja, jeg ved det godt. Jeg er sikkert den eneste, der tager til Vesterhavet uden badetøj, men nu har jeg været her hver sommer i mange år, og jeg kan simpelthen ikke huske, hvornår jeg sidst har været i bølgen blå. Så jeg er holdt op med at slæbe det med.

Strædet, vi skulle krydse hedder Galgerev. Alene navnet giver jo bange anelser om død og ulykke, men i morges havde vi heldet med os, og det lykkedes at vade over – kun i vand til midt på lårene. Nogle steder var vandet glasklart. Andre steder kunne vi ikke se bunden, og det var så der, min bror syntes, at han skulle fortælle om kæmpekrabber og andet snask. Han mente bestemt at have set en krabbe med en klo så stor, at den ville kun trække mig ud i dybet. Han fik også lige nævnt Edward Saksehånd. Man skal høre meget, bare fordi man udstøder et diskret hvin, når man træder i en bunke tang eller ser en monster-krabbe tage flugten over sandbunden. Jeg fik hævn, da jeg på tilbageturen kunne fortælle om risikoen for at træde på en fjæsing.

Gåtur til Langejord

Nogenlunde sådan var vores tur ud til Langejord. Over Galgerev og diverse render med vand. Forestil dig at stå ude midt i ingenting en tidlig morgen. Det var magisk! 

Vi kom over i fin stil. Vi kom til Langejord. Og vi kom hjem i fin behold, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har taget den tur. At stå på Langejord er som at stå midt i ørkenen. Du kan ikke se, hvor himmelen slutter og havet begynder. Du kan se nogle sæler i det fjerne. Både på land og i vandet. Himmelen er enorm og der er helt stille. Bortset fra nogle mågeskrig og den sitrende lyd, som krebs og skaldyr giver. I ny og næ skyder en sandorm en bunke sand op. Det er ligesom det, der sker.

Det var en magisk oplevelse, og vi følte os som de vildste opdagelsesrejsende, da vi nåede ind til kysten igen.

I morgen kommer min første sommergæst til Øen og så fortsætter gæsterne ellers med at komme i en lind strøm i næste uge. De er tvunget til at se sæler, men de slipper for turen, min bror og jeg tilbagelagde i morges. Den vil jeg gerne have for mig selv lidt endnu. For jeg tør ikke tage ansvaret for, at en kæmpekrabbe pludselig slæber af sted med en god ven eller veninde. Man kan aldrig vide…

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s